Promocja -30% na zakup licencji Quick.Cart.Ext kończy się za zobacz więcej
Strony:

Wyświetlanie miniaturek zdjęć w poziomie! :)

emarcin82

No avatar

2008-05-26 09:29

Jak zmienić sposób wyświetlania miniaturek w wersji Lite?

Rozwiązanie :)

W pliku pages_default.tpl zmienić


$aImages
[3]
$aImages[1]
$aImages[2]
<
h3>$aData[sName]</h3>
<
div class="content">$aData[sDescriptionFull]</div>
$sPages
$sFilesList
$aImages
[4]
$sSubpagesList



na


<h3>$aData[sName]</h3>
<
div class="content">$aData[sDescriptionFull]</div>
$sPages
$aImages
[3]
$aImages[1]
$aImages[2]
$sFilesList
$aImages
[4]
$sSubpagesList



oraz w pliku default.css (lub innym wykorzystywanym)


.imagesList li{margin:0 0 10px 0;background:inherit;color:#5b5b5b;font-size:0.917em;}



dodać "display: inline"


.imagesList li{margin:0 0 10px 0;background:inherit;color:#5b5b5b;font-size:0.917em;"display: inline"}



Pozdrawiam :)

» Quick.Cms v2.x

emarcin82

No avatar

2008-05-26 09:42

Zapomniałem dodać, że parametr "margin:0 0 10px 0" odpowiada za odstępy pomiędzy miniaturkami, należy dostosować do własnych potrzeb! :)

tomaszek

No avatar

2008-05-26 19:58

emarcin82, a może wiesz jak podzielić wstawiane w ten sposób zdjęcia na kilka stron. Przy większej ilosci fotek cos takiego by sie przydało. Wpisanie [break] nie przynosi oczekiwanego efektu.

Quick.Cms. Lite v2.x

emarcin82

No avatar

2008-05-26 22:21

niestety to już nie będzie takie banalne... :(

wydaje mi się że będzie wymagała sporej ingerencji w jądro aplikacji, ponieważ komenda [break] działa tylko na zawartość zmiennej $sPages (plik pages_default.tpl) czyli tekst na stronie, natomiast zdjęcia trzymane są w tablicy $aImages[]

Jeśli coś wymyślę to napisze... ale na szybko rozwiązaniem może być instalacja FCKeditor i wstawianie obrazków za pomocą tego narzędzia, wtedy polecenie [break] zadziała prawidłowo.

pepto

Avatar: pepto

2008-11-24 17:07

Czy ktos sprawdzał czy działa poprawnie ta poprawka emarcina82? Bo u mnie po tej zmaine przeniosło tylko zdjęcia na dół strony :) zamiast ustawić je w szeregu poziomym :)

pozdrawiam

pepto

Maaku

Avatar: Maaku

2008-12-07 23:30

U mnie to wszystko działa. Trzeba tylko usunąć cudzysłów i dodać 'text-align:center' żeby tekst wyświetlał się na środku.

całość powinna wyglądać tak:
.imagesList li{margin:0 0 10px 0;background:inherit;color:#5b5b5b;font-size:0.917em;text-align:center;display:inline;}

aksmada

Avatar: aksmada

2008-12-09 16:38

:( u mnie nie zadziałało a w partnerach wrzuciłem 3 zdjęcia i lepiej by wyglądały w poziomie .

www.aksmada.pl

aksmada

Avatar: aksmada

2008-12-09 19:56

działa wyświetlanie ale tylko gdy zdjęcia są bez podpisu :(

Maaku

Avatar: Maaku

2008-12-10 15:47

Bo w pliku templates\pages_default.tpl (lub odpowiednim do skórki) musisz usunąć <div>$aData[sDescription]</div> z IMAGES_LIST . Wtedy nie będą się wyświetlać podpisy pod zdjęciami, tylko jak sie je powiększy.

Na forum gdzieś już był ten temat, tam zapewne jest lepiej wytłumaczone.

aksmada

Avatar: aksmada

2008-12-11 20:50

ok, pokombinuje i poszperam - dzięki.

maria.33

Avatar: maria.33

2012-04-13 17:06

Witam.
W starszych wersjach sposób emarcin82 na miniaturki w poziomie fajnie działał.
Jak można to zrobić w nowszych werscjach ? w Quick.Cart 5.0?

euphoria-art

Avatar: euphoria-art

2012-04-13 17:16

http://opensolution.org/Quick.Cms/forum/image-gallery,1972.html

euphoria-art

Avatar: euphoria-art

2012-04-13 17:19

najlepszy sposób od Guida:
pięknie dział, galerię można ustawic z pod panelu admina, prawie jak w wersji płatnej ;)



I still use my own code but together with yours :-)

1) Templates > Default > pages_default.tpl
Add:
$aImages[3]<!-- here is content from IMAGES_DEFAULT or other IMAGES_xx blocks -->

2) Templates > Default > style.css
Add:
#imagesList3{float:left;margin:10px 0 0 0;width:100%;}
#imagesList3 li {width:33%; float:left;height:175px;}

3) Database > Config > general.php
Add , 3 => $lang['Gallery'] in this line:
$aPhotoTypes = Array( 1 => $lang['Left'], 2 => $lang['Right'], 3 => $lang['Gallery'] );

4) Database > translations > en.php
Add:
$lang['Gallery'] = "Gallery";

5) Core > files.php
Change number 3 into 4:
if( $iType < 4 ){

Layout 100% with 100 and 150 pixel thumbnails.

Guido

Jupraw

Avatar: Jupraw

2012-04-19 10:59

Rozszerzony sposób od Guida, który daje prawie 100% funkcjonalność wersji płatnej. Utrudnieniem jest ręczne wstawianie w css wartość procentową, która odpowiada za ilość zdjęć w poziomie.

1) Templates > Default > pages_default.tpl
cały CONTAINER zmień na:

<!-- BEGIN CONTAINER -->
<div id="page"><!-- IF:START TXT_SIZE -->
<div class="tS"><div><a href="javascript:txtSize( 0 )" class="tS0">A</a></div><div><a href="javascript:txtSize( 1 )" class="tS1">A</a></div><div><a href="javascript:txtSize( 2 )" class="tS2">A</a></div></div><!-- IF:END TXT_SIZE -->
<h1>$aData[sName]</h1><!-- here load page name --><!-- IF:START NAVIPATH -->
<h4>$aData[sPagesTree]</h4><!-- IF:END NAVIPATH -->
$aImages[3]<!-- here is content from IMAGES_DEFAULT or other IMAGES_xx blocks -->
$aImages[1]<!-- here is content from IMAGES_DEFAULT or other IMAGES_xx blocks -->
$aImages[2]<!-- here is content from IMAGES_DEFAULT or other IMAGES_xx blocks -->
<div class="content" id="pageDescription">$aData[sDescriptionFull]</div><!-- IF:START PAGES -->
<div class="pages">$lang['Pages']: <ul>$aData[sPages]</ul></div><!-- IF:END PAGES -->
$sFilesList<!-- here is content from FILES block -->
$aImages[4]<!-- here is content from IMAGES_DEFAULT or other IMAGES_xx blocks -->
$sSubpagesList<!-- here is content from SUBPAGES_DEFAULT or other SUBPGAGES_xx blocks -->
</div>
<!-- END CONTAINER -->

2) Templates > Default > style.css
w IMAGES STYLES dodaj:

#imagesList3{float:left;margin:10px 0 0 0;width:100%;}
#imagesList3 li {width:25%; float:left;height:125px;}
#imagesList4{float:left;margin:10px 0 0 0;width:100%;}
#imagesList4 li {width:25%; float:left;height:125px;}

3) Database > Config > general.php
linię:
$aPhotoTypes = Array( 1 => $lang['Left'], 2 => $lang['Right'] );
zmień na:
$aPhotoTypes = Array( 1 => $lang['Left'], 2 => $lang['Right'], 3 => $lang['Gallery'], 4 => $lang['Gallery2'] );

4) Database > translations > en.php oraz pl.php i pozostałych językach, jeżeli są
dodać
$lang['Gallery'] = "Gallery";
$lang['Gallery2'] = "Gallery2";

5) Core > files.php
linie 56 (jeżeli nie było zmian)
if( $iType < 3 ){
zmień na
if( $iType < 5 ){


Koniec.

Nazwy Gallery i Gallery2 można zmienić na inne. W tym przypadku Gallery - to galeria górna, a Gallery2 - to galeria dolna.
W style.css zmieniaj wg potrzeb width:25%; i height:125px;. Ja mam ustawione miniaturki 100px, dla których width:25%; daje 4 zdjęcia w poziomie. 33% daje 3 zdjęcia, 20% daje 5 zdjęć. Dzięki zmianom tego parametru w galerii górnej możemy mieć inną (lub taką samą) ilość zdjęć aniżeli w galerii dolnej. Efekt można zobaczyć na www.cms.siemianowka.pl.

euphoria-art

Avatar: euphoria-art

2012-04-19 12:33

Dzięki Jupraw, pięknie to rozwiązałeś, mamy w końcu fotki na górze i dole ;)

Jupraw

Avatar: Jupraw

2012-04-19 13:00

Zasługa Guido, który pierwszy wpadł na właściwy trop, a Ty przypomniałeś o tym. Ja, na zasadzie ciekawości dokończyłem.
To rozwiązanie daje jeszcze dwie możliwości:
1) przenieść linię:
$aImages[3]<!-- here is content from IMAGES_DEFAULT or other IMAGES_xx blocks -->
bezpośrednio pod:
<div id="page"><!-- IF:START TXT_SIZE -->

2) lub w tym miejscu dodać nową linię:
$aImages[5]<!-- here is content from IMAGES_DEFAULT or other IMAGES_xx blocks -->

ale w tym drugim przypadku należy dokonać zmian w innych plikach.
Może komuś to się przyda. Efekt znów pod www.cms.siemianowka.pl

jankesmj

Avatar: jankesmj

2012-04-19 13:43

właśnie testuje Twoje rozwiązanie i działa znakomicie! :)

czy mógłbym Cię prosić o modyfikację stronicowania podstron? nie bardzo umiem wnikliwie przeanalizować kod php aby wdrożyć stronicowanie z QuickCart dla stron produktów do QuickCMS dla podstron. Dyskucja na forum: http://opensolution.org/Quick.Cms/forum/stronicowanie,438.html

http://www.jankes.noskow.info

Jupraw

Avatar: Jupraw

2012-04-19 14:52

Nie bawiłem się w to, ponieważ nie było mi potrzebne i chyba należałoby poświęcić zbyt dużo czasu. Nie chcę jednocześnie w QuickCms stosować rozwiązania z QuickCart, ponieważ to może być uznane za naruszenie praw autorskich naszych kolegów z Opensolution.
Proponuję jednak inne rozwiązanie, zastępcze - jeżeli ta funkcja występuje w QuickCart i jest Tobie ważna, to może stronę zrób w QuickCart usuwając z niego zbędne opcje. Już kiedyś taką stronę widziałem i wyglądała jakby była zrobiona w QuickCms.

treewood (OpenSolution)

Avatar: treewood

2012-04-20 18:03

jankesmj - wraz z wersja v4.1 Quick.Cms.Ext'a dochodzi stronicowanie. Ale to oczywiscie w wersji platnej

Jupraw - alez to nie bedzie zadne naruszenie praw. Nie mamy nic przeciwko, ze wykorzystasz czesc kodu z tego skryptu do zrobienia czegos innego. Oczywiscie jesli wykorzystujesz kod z naszego narzedzia, ktory jest darmowy.

Salomon

Avatar: Salomon

2012-04-25 23:22

Zastosowałem zmiany zaproponowane przez emarcina i galeria jest w poziomie - ok ale nie mogę zrozumieć jak mam wyregulować odstęp pomiędzy miniaturamii. Tzn co jest nie tak w moim css - można regulować parametrem margin albo odstęp poziomy albo pionowy ale nigdy obydwa naraz. Wpisanie innej niż zero wartości przy ustawionym już jednym parametrze powoduje że obydwa nie są stosowane. O co tu chodzi?

Strony:
Do góry
o nas | kontakt