Hej, Jak zrobić licznik odwiedzin i licznik osób online przebywających aktualnie na stronie? znalazłem jakieś stare posty dotyczące licznika odwiedzin ale jest to jakaś lipa dotycząca starej wersji sklepu, dlatego zaczynam nowego posta, Chciałbym ten licznik w menu po prawej pod kategoriami i producentami - jeden licznik zawierający osoby online i odwiedziny, proszę o wskazówki dla początkujących ;)
Strzmiele do jakiej wersji sklepu go zastosowałeś?, na forum jest jakaś lipa na starą wersję sklepu, w nowej jest zupełnie co innego, chodzi mi jeszcze licznik osób aktualnie przebywających na stronie, jak znalazłeś to na forum to prosił bym o linka
"Wklej poniższy kod na stronę, na której chcesz zliczać liczbę gości. Kod należy wkleić na samej górze strony ! ! ! <? php ob_start(); $start=microtime(); // kod do liczenia czasu ładowania strony ?>
Znaczy ja po najmniejszej linii oporu inkludowałem plik zlicz.php w container.tpl tam gdzie się ma wyświetlać. Mam jazdę z tymi licznikami bo po jakimś czasie zerują się echhh i te z neta i te samemu napisane i te od Quick.Cms z dokumentacji, może mam coś z serwerem, daj znać jak Ci się też wyzeruje.
OK dam znać tylko jeszcze go nie wstawiłem, nie wiem co robię źle ale nie wyświetla mi się ten licznik, zrobiłem jak w opisie :( z tej stronki Cinek.ck napisz co i jak i gdzie mam umieścić żeby działało
// LICZNIK POWSTANIA STRONY //przekształcamy datę w przeszłosci do formatu unix'owego $data = strtotime("2010-8-26 0:00:30"); // tu wpisz datę od kiedy ma liczyć //pobieramy bieżacy czas $teraz = time(); //różnice dzielimy przez jeden dzień czyli 60 s. * 60 m. * 24 godz. $dni_r = ($teraz - $data) / (60 * 60 * 24); //częsć całkowita z dzielenia to liczba dni $dni_c = floor($dni_r); //resztę z dzielenia mnożymy przez dobę $godzin_r = ($dni_r - $dni_c) * 24; //częsć całkowita z mnożenia to liczba godzin $godzin_c = floor($godzin_r); //resztę mnożymy przez godzinę $minut_r = ($godzin_r - $godzin_c) * 60; //częsć całkowita to liczba minut $minut_c = floor($minut_r); //częsć całkowita reszty pomnożonej przez minutę to liczba sekund $sekund_c = floor(($minut_r - $minut_c) * 60); echo "<font color=\"#400000\" size=\"1\">strona istnieje: </font><font color=\"#408080\" size=\"1\"><b>$dni_c</b></font><font color=\"#400000\" size=\"1\"> dni</font><br>";
Utworzyłem folder licznik w głównym katalogu i w nim pliki .dat Potem w container.tpl wywołałem go porzez :
<?php require_once DIR_CORE.'zlicz.php'; ?>
I jak chesz skorzystać z tego rozwiązania to musisz w config/general.php zmienić na $config['embed_php'] = true;
z tego co wiem to nie jest zalecany sposób wywoływania plików w Quick.Cms można się pobawić i przerobić to lekko żeby nie inkludować plików w container.tpl
Jak chcesz to tu masz jeszcze jeden sam online. w core/common.php
for ($i=0;$i<$ile;$i++) { $pol = explode("`",$bazaip[$i]); if ($pol[2]<time()) {$bazaip[$i]="";} if ($pol[1]==$ip) { $bazaip[$i]="`$ip`$teraz`<br>\n"; $jest=1; } }
if ($jest<>1) $bazaip[]="`$ip`$teraz`\n"; $f = fopen("db/online.txt","w");flock($f,2); for ($i=0;$i<$ile+1;$i++) { if ($bazaip[$i]<>"") { fwrite($f, $bazaip[$i]); $ileip++; } } flock($f,3); fclose($f); return $ile; } // end function online
Potem żeby wywołać licznik odnieś się w index.php wstaw: $iOnline = online( ); i w np. tempates/container.tpl w miejscu gdzie ma się wyswitlić wstawiasz zmienną $iOnline Do np. db dodaj plik online.txt z chmodem 777
Dzieki Cinek.ck udało się:) tylko mam mały problem, nie ma czcionki polskiej �adowanie strona testowa http://okna-drzwi.cba.pl/?petzl,11 i nie wiem jak mam dodać napis STATYSTYKI o takiej samej czcionce jak KATEGORIE żeby to ładnie wyglądało ze zmianą koloru sobie poradzę
Możesz zrobić np. tak: Do container.tpl w miejscu gdzie chcesz mieć napis dodaj <div class="staty">Statystyki</div> w pliku default.css w twoim przypadku .staty{ background:inherit; color:#000000; font:1.75em serif; padding:10px 0 0; } Co do polskich znaków to koduj w UTF-8
Euphoria, zrób tam dodatkowe menu o nazwie "statystyki" i zamiast listy (<li class="l$aData[sStyle]"><a href="$aData[sLinkName]" $aData[sSelected]>$aData[sName]</a>$aData[sSubContent]</li>) wstaw tam te "zabawki". Spójrz u mnie http://skupienie.kimla.de/ na kalendarz lub koszyk. Polską czcionkę załatw przez zmienną $lang['xxx']="Ładowanie"; w pliku /lang/pl.php i wtedy zamiast "<font color=\"#400000\" size=\"1\">Strona wygenerowana w: </font>"; będzie "<font color=\"#400000\" size=\"1\">$lang['xxx'] </font>";
ziu76, ubierz te G i s w ' ' czyli zrób z tego date('G'), date('i') oraz date('s') jeśli nie zastosowałeś się do postu Euphorii: "Wklej poniższy kod na stronę, na której chcesz zliczać liczbę gości. Kod należy wkleić na samej górze strony ! ! ! <? php ob_start(); $start=microtime(); // kod do liczenia czasu ładowania strony ?> " czyli nie inicjujesz zmiennej $start, to nie dziw się, że jej wywołanie w linii 126 skutkuje takim meldunkiem.
Dzięki bobo,pomogłeś mi,wszystko hula jak należy :) Mam jeszcze jedne pytanie,mam Quick cms 3.0,w standardowej skórce po prawej są przyciski z linkami,czcionka w kolorze czerwonym,w którym miejscu można zmienić kolor tej czcionki?Z tego co wiem to w pliku default.css,ale nie wiem dokładnie w którym miejscu,widziałem na forum podobne opisy,ale nie wiem czy to jest dokładnie to o co mi chodzi.
Przed chwilą zainstalowałem sobie QuickCMS 3.0 Niestety nie widzę żadnych przycisków po prawej stronie. Jeśli jednak masz na myśli tę drugą prawą stronę, czyli menu3, to kolor czcionki zmienisz w default.css w: #menu3 a, #menu4 a{display:block;width:96%;padding:6px 2%;border-top:1px dashed #d0caca;background:inherit;color:#cc0000;font-size:1.083em;text-decoration:none;} poeksperymentuj z wartością color:#cc0000; a jeśli chodzi o inny kolor przy najeżdżaniu myszką, to linijkę niżej masz: #menu3 a:hover, #menu4 a:hover, #menu3 .sub1 a:hover, #menu4 .sub1 a:hover{background-color:#f7f5f4;color:#cc0000;text-decoration:underline;}
Dzięki ponownie boboo,pomogło.Rzeczywiście źle napisałem pomyłkowo,menu po lewej miało być.Byłem na twojej stronie,widzę że mieszkasz niedaleko mojej rodziny:)Byłem kiedyś w tym mieście.Pozdrawiam.
Witam ponownie,w moim liczniku jest wszystko już prawie ok,tylko mam taki problem z licznikiem że po jakimś czasie nieobecności na stronie lub po otwarciu pierwszy raz strony na innym komputerze ma błędy ale tylko do czasu odświeżenia lub przejściu na podstronę:
Notice: Undefined variable: HTTP_REFERER in /core/zlicz.php on line 82
Notice: Undefined variable: HTTP_USER_AGENT in /core/zlicz.php on line 82
niekiedy są podobne komunikaty lecz z linią 95,spotkał się ktoś z takimi błędami licznika?