Sortowanie: nowe produkty na gorze listy

bweb

2007-10-23 21:16

Przepraszam jesli pytanie wystepowalo wczesniej a wierze ze nie tylko ja mam taki problem, a nie moge tego nigdzei znalezc na forum.

W jaki sposob mozna zmienic sortowanie produktow tak zeby byly najpierw te ostatnio dodane.

Standardowo jest tak ze produkty sa wyswietlane w kolejnosci dodania, co jest dosc niewygodne :/

» Quick.Cart v2.x

merci

No avatar

2007-10-24 08:20

bweb - standardowo produkty sa sortowane alfabetycznie, a nie wg. kolejnosci dodania. Mozesz je zreszta ustawiac w dowolnej kolejnosci - do tego sluzy pole "Pozycja", ktore mozesz ustawic na stronie dodawania/edycji produktu. Produkty z nizsza pozycja wyswietla sie przed tymi z wyzsza, mozna stosowac liczby ujemne.

bweb

2007-10-24 18:53

A czy jest jakaś możliwość automatycznego ustawienia na sortowanie wg daty dodania tak zeby na gorze zawsze byly ostatnio dodane produkty? bez zabawy w wpisywanie nr pozycji.

Sklep stawiam dla pewnej pani, ktora nie bardzo ma glowe do takich rzeczy i bedzie to dla niej stanowic duze utrudnienie zeby jak zapewne ona sama stwierdzi "pamietac o jakis cyferkach".

merci

No avatar

2007-10-25 08:10

bweb - niestety w tej chwili nie jest to mozliwe, poniewaz do bazy danych nawet nie zapisuje sie data dodania produktu, wiec nie dosc, ze byloby trzeba napisac funkcje sortujaca, to jeszcze dodac dodatkowe pole do bazy danych, a tu juz jest calkiem spora modyfikacja.

bweb

2007-10-29 09:25

OK. dzieki za odpowiedz, ale szkoda ze tak jest :)

Pozdrawiam.

forteca

No avatar

2007-11-02 18:11

Można sortować np. po dacie modyfikacji obrazków produktów, wtedy modyfikacja bazy nie była by konieczna.

Weq

Voit

No avatar

2009-05-25 21:26

Sklep założyłem kilka miesięcy temu a lista nowych produktów stale rośnie. Aktualnie jest to 14 stron.

Jaki jest warunek "znikania" z listy nowości starych produktów: po dacie dodania czy po ilości?

Voit

brumbla

No avatar

2009-05-31 17:56

dodaje produkty, najnowsze wypychane do góry pozycją "-", doszłam do "-99" i... hmmm, nie mogę dodać "- 100", zmieniałam w templates/admin/products.tpl:

</td><td class="position">
<input type="text" name="aPositions[$aData[iProduct]]" value="$aData[iPosition]" class="inputr" size="3" maxlength="4" />
</td><td class="status">

<td><input type="text" name="iPosition" value="$aData[iPosition]" class="inputr" size="4" maxlength="4" /></td>

i dalej nie wyswietla (podejrzewam, że minus traktowany jest jak znak, czyli -100 to 4 znaki, bardzo proszę o pomoc!

a jeśli trzeba będzie po protu pojechać od np 1000 w dół czy jest szybki sposób na zmianę pozycju tych 99 produktów już dodanych na minusie?

dzieki,
Julia
Quick.Cart_v3.3

brumbla

No avatar

2009-05-31 18:50

zrobione! w core/products-admin.php trzeba bylo jeszcze te zmiany wprowadzić:-)

grzdak

2011-10-13 21:07

co i gdzie w tym core/products-admin.php?

G

grzdak

grzdak

2011-10-17 20:33

czy mogę prosić o dokładną informację co należy zmienić w core/products-admin.php
pozdrawiam
G

grzdak

grzdak

2011-10-20 18:07

podciągam i proszę o odpowiedź
dziękuję
G

grzdak

Makaron

2011-10-21 15:50

Zobacz w pliku core/products-admin.php na linię:

if( !isset( $aForm['iPosition'] ) || !is_numeric$aForm['iPosition'] ) || $aForm['iPosition'] < -99 || $aForm['iPosition'] > 999 )

Zmień ją np. na:

if( !isset( $aForm['iPosition'] ) || !is_numeric$aForm['iPosition'] ) || $aForm['iPosition'] < -999 || $aForm['iPosition'] > 9999 )

I helped? Like it: www.facebook.com/makwebpl

jankesmj

2013-04-16 23:04

a ja zrobiłem tak i to mi pasuje /templates/admin/_menu.php linia 30 zamiast

<a href="?p=products-list"><span class="products"><?php echo $lang['Products']; ?></span></a>

wpisałem

<a href="?p=products-list&sSort=id"><span class="products"><?php echo $lang['Products']; ?></span></a>

dopisałem do linku

&sSort=id

i działa. po kliknięciu Produkty najnowszy mam na górze

jankesmj

2013-04-17 07:45

dodatkowo przy butonie "zapisz i przejdź do listy" /templates/admin/products-form.php linia około 13
znajdź

header'Location: '.$_SERVER['PHP_SELF'].'?p=products-list&sOption=save' );

zamień na

header'Location: '.$_SERVER['PHP_SELF'].'?p=products-list&sOption=save&sSort=id' );

Do góry
o nas | kontakt