w podkatalogu templates, masz plik right.css i default.css. to dwa bliźniacze pliki ale default.css jest dla konfiguracji z menu po lewej stronie a right.css jak sama nazwa wskazuje dla menu po prawej. u góry ych plików jest taki fragment:
Copyright by OpenSolution.org 2006 */
/* GLOBAL STYLES */ body,h1,h2,h3,h4,h5,h6,p,form,fieldset,img{margin:0;padding:0;border:0} /* below you can change background and font for all site */ body{padding:15px 0;font-family:Verdana, Helvetica, sans-serif;font-size:10px;text-align:center;background:#EDE8E2;color:#000;} img{margin-bottom:-2px;}
otóż wystarczy jak we fragmencie: [ background:#EDE8E2 ] zmianisz oznaczenie EDE8E2 na FFFFFF zapiszesz te zmiany w obydwu plikach i wyślesz na serwer.
...To już bardziej złożony proces, z którym ja też mam problemy. Nie jestem grafikiem, a i w HTMLu trzeba mocno siedzieć. Css-y czyli pliki stylów są "odpowiedzialne" za wygląd strony. Dzięki dobrej znajomości stili, można nadać naszemu sklepikowi niepowtarzalny wygląd w połączeniu z gustowną grafiką. Niestety to jest wiedza i umiejętność którą nabywamy nieco dlużej. Między innymi z powodu faktu że ludzie używający Quick-Carta na ogół nie potrafią zbyt wiele (bez urazy), także i ja, postanowiłem zlecić komuś kumatemu opracowanie skórek czyli gotowych szablonów Q-C, ale na razie nie ma chętnych. http://opensolution.org/Quick.Cart/forum/?p=readTopic&nr=2902
Niestety jak na razie nie ma chętnych, choc moze jest to kwestia ceny. Ale nie doczekałem sie nawet e-maila ani posta z choćby sugestią że moja propozycja nie jest atrakcyjna. Pewnie jest to znacznie więcej roboty niż sobie wyobrażam. Ale na razie jeszcze poczekam na odzew. A pewnie i rzucę też podobny anonsik w innych miejscach w internecie. Zobaczymy. Docelowo chcę te skórki oddać do "publicznego użytku" żeby nasze sklepiki nie wyglądały tak jednorodnie. Więc przy okazji i Tobie by się pewnie taka skórka nadala, bo samodzielnie pewnie nie zrobisz tego o co pytasz.
Zobaczymy, jak to sie potoczy.
nigra^S
2006-09-25 21:57
trzymam kciuki, moze będzie ktoś tak dobry i zrobi skórki.
No prosto tak jak mam na stronie http://www.jantar2005.pl/QCfat1.4 a opisałem to w topicu: http://opensolution.org/Quick.Cart/forum/?p=readTopic&nr=2909
ale oczywiscie po polsku
nigra^S
2006-09-26 14:49
supper dzięki
nigraS
nigra^S
2006-09-26 14:56
a słuchaj u Ciebie w sklepie jest tak. " Produktów w koszyku: 0 Wartość towarów w koszyku: zł. 0.00 "
a u mnie jakieś bzdury, jak to mogę naprawić?
nigraS
nigra^S
2006-09-26 15:02
I jeszcze coś, masz tak "Strona jest pozycjonowana przez JANTAR'a..." klikam na to i otwiera mi się jakiś sklep. co zrobić by strona była w czołówce google?
a słuchaj u Ciebie w sklepie jest tak. " Produktów w koszyku: 0 Wartość towarów w koszyku: zł. 0.00 "
a u mnie jakieś bzdury, jak to mogę naprawić?
To są dane wyswietlane z wtyczki "basketSummary v.2.0". Po prostu trzeba ja zainstalowac i właczyć. a tekst typu: "Produktów w koszyku", lub "Wartość towarów w koszyku" zmieniasz w pliku jezykowym tzn. w katalogu [lang] masz plik en.php, lub de.php, lub pl.php. i gdzies w 240-245 linii mam spolszczone na cos takiego:
$lang['lastProduct_info'] = 'Ostanio dodany produkt'; $lang['randomProduct_info'] = 'Losowy produkt'; $lang['items_in_basket'] = 'Produktów w koszyku'; $lang['basket_total'] = 'Wartość towarów w koszyku';
bo ja tam mam plik pl.php a Ty chyba masz de.php, więc wyswietla Ci sie na stronie taki text jaki w tym fragmencie masz w prawej kolumnie. Jak zmienisz to wyswietli Ci sie na taki jak wpiszesz :)
Co do pozycjonowania to na razie przygotowuje stronę z moją ofertą pozycjonowania. Jak bedzie gotowa, to ten obrazek o pozycjonowaniu bedzie przekierowywał na tą właśnie stronę. I umieszczę to na wszystkich stronach które pozycjonuję, bo naprawdę są w czołówce wyników w Google. Np. sklep http.probel.com.pl jest w top.3 na frazę " włosy do warkoczyków" i "włosy do przedłużania" a na "włosy" jest 7-8 pozycja. i ciagle idą w górę bo pozycjonuję ją od 2 tygodni dopiero :) NO ale to jest znów umiejetność która kosztuje kilka lat nauki, i ma mi przynosić dochody. Wiec jesli chcesz być w czołówce, to niestety mozesz sie do mnie zwrócić z płatnym zleceniem na pozycjonowanie. Ale nie jestem drogi, a kasę pobieram dopiero jak Twoja strona znajdzie się w pierwszej dziesiątce w Google. Cena zalezy od hasła / frazy na jakie ma byc wypozycjonowane.
...czytasz to co do tej pory napisałem??? to przeczytaj jeszcze raz od połowy ten topic.
Ale na wszeli wypadek powtórzę innymi słowami. W katalogu [lang] masz plik pl.php, albo en.php, albo de.php albo jeszcze inny podobny albo wszystkie na raz. To zalezy tylko od Ciebie jak sobie wrzuciłeś na serwer. I w jednym z tych plików (w tym który wybrałeś w konfiguracji/język) masz zapisane to co na stronie ma być wyświetlane. I np. w pliku pl.php jest taki fragment u mnie:
* lastproduct, randomproduct, basketSummary titles / added by Claps */ $lang['lastProduct_info'] = 'Ostanio dodany produkt'; $lang['randomProduct_info'] = 'Losowy produkt'; $lang['items_in_basket'] = 'Produktów w koszyku'; $lang['basket_total'] = 'Wartość towarów w koszyku';
U Ciebie na stronie w miejscu w którym powinna sie wyświetlać zawartość koszyka jest to:
: 0 : PL 0.00
więc po prostu w tym miejscu gdzie masz mieć wpisane tak jak u mnie :
$lang['lastProduct_info'] = 'Ostanio dodany produkt'; $lang['randomProduct_info'] = 'Losowy produkt'; $lang['items_in_basket'] = 'Produktów w koszyku'; $lang['basket_total'] = 'Wartość towarów w koszyku';
...wypozycjonowanie Twojego sklepiku na tak wiele słów wydaje się nieopłacalne. POza tym masz bardzo silną konkurencje w wiekszości haseł. Np. na hasło "zdrowie" w wynikach wyszukiwania jest 60 mln stron. To bardzo silna konkurencja i na to jedno słowo szacuję że musiałbyś zapłacić 2500zł/miesiąc. Słowo "medycyna" to 24 mln stron a wiec też ciężko, a cena to ok. 1000zł/ miesiąc. "odchudzanie" to ponad 6 mln stron 500zł/miech itd
W sumie fortuna wiec musisz sie skupić na jednym-dwóch słów i w dodatku starać się przewidzieć czego ludzie najczęściej szukają z rzeczy które oferujesz. Pozycjonowanie to nie tylko to co ja robię ale przede wszystkim umiejętność przewidywania.
Na Twoim miejscu zupełnie bym odpuścił słowo zdrowie i medycyna, bo choć jest związek to watpię że ktoś kto szuka jakiegoś preparatu wpisze do Googlarki te słowa.
Przemyśl i bierz też pod uwagę ilość i siłę konkurencji na te hasła. Potem jak bedziesz miał odpowiednie hasło to pytaj o wycenę. I nie wpisuj tu całego słownika bo na pewno nie będziesz w stanie tej ceny udźwignąć. (bez urazy)
nigra^s - pozycjonowaniem sie nie zajmuje ale google publikowalo raport za 2005 rok i wiekszy procent szukanych fraz to dwa wyrazy niz jeden. kolejna sprawa to uzycie google adwords'ow to sprawdzania popularnosci slow bardzo ci sie przyda. poszukaj w google pdf'ow na ten temat i moze pomoga ci troche przemyslec szukane slowa.
nigra^S
2006-09-27 18:45
słyszałem, ze przez google adwords'ow, mozna zarabiać, czy to prawda?