Witam wszystko działało dobrze skrzynka na wp.pl brak maili po złożeniu zamówień oraz sprawdziłem że jak ktoś chce skorzystać z kontaktu to też nic nie idzie może ktoś coś może poradzić jak u was z mailem na wp.pl czekam na jakieś informacje nie chcę na razie grzebać w kodzie pozdr janusz
1. WP.pl ma dosyć restrykcyjny filtr antyspamowy. Sprawdż pocztę w folderze SPAM
2. Osobny temat to parametry Twojego serwera. Sprawdż punkt 1 z tego linku. http://opensolution.org/faq-jakie-wymagania-musi-spelniac-serwer-by-quick.cms.ext-i-quick.cart.ext-funkcjonowal-poprawnie-,pl,154,218.html
3. Przetestuj inne serwery. Nie patrz na "nieograniczony transfer" i 100 GB pojemności z której wykorzystasz 1%.
Hosting moze miec zablokowana funkcje mail. Wtedy jedyny ratunek to instalacja czegos innego Np. skorzystaj z darmowego pluginu SMTPmail http://opensolution.org/pobierz,pl,18.html?sDir=Quick.Cart%2Fplugins&sWord=smtp&sEdition=Quick.Cart&sVersion=6.4
>> wszystko działało dobrze Czy przeniosłeś stronę na inny serwer lub modyfikowałeś coś? Jeśli na oba pytania odpowiedź brzmi NIE, a strona jest na wersji Quick.Cart v3.x więc zakładam że kilka lat działała OK, to pierwsze wyślij maila do administratora serwera czy były robione jakieś zmiany na serwerze (np. uaktualnienie wersji php itp)
Głównym winowajcą wg mnie jest home.pl i ich IdeaMailSerwer. (oczywiście wp.pl tez nie jest "aniołkiem", podejście do SPF itp.)
W ostatnich dniach problem maja również użytkownicy innych sklepów np. PrestShop. Po pierwsze home.pl chyba nie lubi powszechnie używanej funkcji webmail()
Do naprawienia ale w przypadku home.pl każdy przypadek jest inny (wersja sklepu, dostawca poczty, ustawienia rekordów SPF domeny itp itd).
Jeden z moich dostawców wysyłał ostatnio w newsletterze komunikat, że wszelkie pytania z formularza kontaktowego nie docierały do niego (i prosi o powtórkę) z powodu zmian przeprowadzonych przez home.pl, więc moim zdaniem (choć się w ząb nie znam) warto uderzyć faktycznie najpierw do nich :)
taka odpowiedź dostałem od home.pl czy coś da sie poradzić
Uprzejmie informujemy, że na serwerach pocztowych wdrażana jest aktualizacja zabezpieczeń antyspamowych. Wprowadzane zmiany mają na celu zagwarantować najwyższy poziom ochrony przed spamem oraz zapewnić komfort korzystania z poczty e-mail - wolnej od niechcianej korespondencji.
Aktualizacja wprowadza szereg dodatkowych zabezpieczeń antyspamowych. Między innymi zwiększyła się ilość parametrów, która kontrolowana jest podczas analizy przychodzącej i wychodzacej korespondencji. Jednym z takich kontrolowanych parametrów został m.in adres e-mail nadawcy. WAŻNE! Adres e-mail nadawcy zawarty w nagłówku wiadomości musi istnieć w ramach konta, do którego nastąpiła autoryzacja. W przeciwnym wypadku wysyłka wiadomości nie zostanie zrealizowana. Dotyczy to programów pocztowych oraz skryptów, które obsługują wysyłkę wiadomości e-mail. W przypadku wysyłki wiadomości e-mail z programów pocztowych (np. Mail, Outlook, Thunderbird), należy pamiętać o podaniu poprawnego adresu e-mail nadawcy (pole "from"). Jeśli adres nadawcy nie będzie podany (pole "from" będzie puste) lub będzie to błędny adres, który nie jest utworzony na serwerze, to wysyłka takiej korespondencji nie zostanie przeprowadzona.
W przypadku niektórych skryptów, może być wymagana ich edycja w taki sposób, aby poprawny adres e-mail nadawcy znajdował się w nagłówku. Przykładowo, może być to modyfikacja, która dodawałaby linię zawierającą poprawny nagłówek: "from: adres@domena.pl", np.:
dodanie do funkcji mail(); dodatkowego parametru zawierającego poprawny e-mail: "-f adres@domena.pl". Przykład: mail($to, $subject, $message, $headers, "-f adres@domena.pl"); Piąty parametr funkcji mail() dodaje wpisane parametry do funkcji wysyłającej, a -f definiuje pole "from" w nagłówku. zdarza się też, że wystarczy zalożyć odpowiednią skrzynkę e-mail na serwerze, z którego następuje wysyłka wiadomości za pośrednictwem skryptu. pamiętaj, że w przypadku wysyłki ze skryptów, autoryzowany jest zawsze serwer, na którym uruchomiono skrypt, a więc w polu "from" poprawne będą wszystkie adresy e-mail istniejące w ramach tego serwera. WAŻNE! Zmiany w zabezpieczeniach antyspamowych zapobiegają też otrzymywaniu spamu wysłanego z niby własnego adresu, jednak pochodzącego z zewnątrz (podszywanie się pod adresata).
1. zacytuję home.pl: "wdrażana jest" :) 2. matawiklinowa, czy u Ciebie jest już wdrożona? Czy dostałeś e-mail, ze co coś będzie wdrażane w w dniu X? Zakładam ze NIE.
3. home.pl OBSŁUGUJE funkcję mail(), nie mylić z programem Mail, ale chyba niefortunnie podchodzi do zabezpieczenia SPF dla domen przed podszywaniem się pod adresata.
4. Mam od wielu lat własny hosting dla moich klientów ale wczoraj, w ramach testu założyłem konto testowe na home.pl, wykupiłem domene a nastepnie zistalowałem Quick.Cart 6v4 Ku memu zdziwieniu maile dochodzą (w konfiguracji wstawiałem maile z wp.pl, onet.pl gmai.pl i studiostrona.pl) Być moze jutro maile w sklepie testowym przestana działać. Może aktualizacja NIE BYŁA jeszcze u mnie "wdrożona" :)
5. matawiklinowa, podaje rozwiązanie tymczasowe, (sprawdzone u jednego z klientów) a) w konfiguracji sklepu jako e-mail podaj twojekonto@home.pl b) możesz dodatkowo spróbować zrobić przekierować twojekonto@home.pl na Twój ulubiony adres e-mail Zaznaczam ,ze jest to jedna z wielu opcji, tym bardziej że usługa "wdrażana jest" :)
6. home.pl jest mistrzem marketingu. Tu czapki z głów :) Klient złapany i na tym koniec...
p.s. Daj znać czy home.pl informowało Cie o wprowadzeniu zmian, które przecież moga decydować o istnieniu firmy.
Przyglądniemy się temu tematowi i postaramy się wkrótce opublikować rozwiązanie kolejnego już problemu z home.pl.
Nie lubimy robić antyreklamy, ale dla dobra użytkowników i klientów tak trzeba. Jak długo znamy hosting Home.pl (ok 10 lat) to wiemy, że jest bardzo specyficzny. Wiele problemów, które tam występuje nie występuje na innych hostingach.
Wymienię najbardziej znane i związane z Home.pl z ostatnich lat: - niepoprawna obsługa sesji, która uniemożliwiała klientom sklepów składać zamówienie - brak możliwości wgrywaniem zdjęć i plików przez panel administracyjny jeśli na serwerze włączona była opcja statystyk - w tej chwili nie wysyłanie emaili jeśli nadawcą jest adres spoza konta na home.pl (formularz kontaktowy lub email z zamówieniem jeśli włączona jest opcja $config['order_details_from_customer'])
Generalnie HOME.pl to dobry jakościowo hosting, ale bardzo nieprzewidywalny. Za pół roku czy za rok znów coś zmienią lub wyłączą co będzie miało wpływ na działanie sklepu. Proszę to przemyśleć, gdyż te niespodziewane i dziwne zmiany mogą mieć wpływ na Państwa dochód.
wprowadziłem skrzynkę z home do wysyłania zamówień i przekierowałem na moją skrzynkę na którą dostawałem zamówienia dział na razie zapytania w kontakcie wysyłane np. na @wp.pl nie idą a jak zrobiłem próbę na @home.pl idzie co to może być
Home od niedawna nie obsluguje funkcji webmail() dlatego mozliwe ze jezeli masz hosting na home to powinienes zainstalowac dodatek smtpmail. W nim trzeba min wprowadzic dane dostepowe do konta ktore ma wysylac wiadomosci i powinno dzialac.. A najlepiej zmienic hosting na inny.. :)
matawiklonowa, skoro dziala to na mailu abc@home.pl to znaczy że masz funkcje mail() Mozesz sprawdzic odpalajac skrypt czymail.php
<?php // sprawdzenie, czy funkcja mail() jest dostępna function spr_funkcji($funkcja) {
if (function_exists($funkcja)) { echo "Funkcja <strong>$funkcja</strong> jest dostepna na serwerze."; } else { echo "Funkcja <strong>$funkcja</strong> nie jest dostepna na serwerze."; } } spr_funkcji('mail'); ?>
Winowajca jest raczej "zabezpieczenie SPF dla domen" a dokładniej jakąś nietypowa konfiguracja bo zabezpieczenie SPF powinno być na każdym serwerze. (zabezpieczenie domeny przed próbą wysyłania poczty z kont pocztowych przez użytkowników z nieautoryzowanych serwerów)
Testowałem home.pl (to jest na rózne sposoby do rozwiazania) ale nie testowałem zenbox.pl wp.pl oraz o2.pl jakis czs temu zmieniły swoje programy pocztowe. Na wp.pl sprawdz poczte w zakładce INNE lub SPAM
Przy dobrze ustawionych parametrach serwera oraz skryptu poczta powinna trafic co najwyzej do folderu INNE. (tylko za pierwszym razem, później po małej modyfikacji wszystko trafiało do głownego katalogu odebranych.
Ostatnio testowałem u Klienta "skrajny przypadek": a) serwer nie u mnie ale na home.pl b) w administracji Quick.Cart był ustawiony e-mail na wp.pl c) "złośliwy" kupujacy klient miał maila u konkurencji wp.pl czyli w Onecie :)
Restrykcyjne wp.pl najpierw nie odbierało maili, po modyfikacji ustawień mail trafiało spamu czyli połowa sukcesu. Po kolejnej modyfikacji mail trafiał "pięto wyżej" czuli do folderu INNE. A na koniec, po kolejnych zmianach, maile trafiały do folderu GŁOWNE
O co w tym wszystkim chodzi? Firmy oferujące konta pocztowe (wp.pl o2.pl, itp) wzięły sie za spam czy tez ochrone skrzynek. Ponadto niektóre firmy hostingowe, np home.pl (NUMER JEDEN W POLSCE ?) tak sie przejęły ochroną klientów, że ich zignorowały wprowadzajac ostatnio zabezpieczenia SPF ale bez mozliwosći modyfikacji lub bez informowania jak dodać wyjątki w rekordach domeny.
SPF jest potrzebne http://pl.wikipedia.org/wiki/Sender_Policy_Framework ale zla konfiguracja na serwerze moze powodować rózne problemy.
Skontaktowałem się z bok zenbox-a i problem naprawili, teraz wszystko jest już ok :) Jak tylko uzyskam informację co było przyczyną napisze - może komuś pomoże:)
a czy jest jakaś porada programowa na 3.3 tak jak pisałem wprowdziłem mail home z przekierowaniem na wp i zamówienia jakoś działają ale co zrobić z zapytaniami w kontakcie jakoś nie chce działać jak mail pytającego jest w wp