Sprawdzanie pisowni w edytorze Tiny

Miecz5

2013-05-04 10:29

Brakuje mi sprawdzania pisowni w edytorze Tiny i nie wiem czy brak tego jest skutkiem różnicy free/ext, czy wynika z czego innego. W innym CMS, nawet takim bardzo starym mam w ogóle Tiny spolszczone, ale co najważniejsze w FireFoxie, kiedy piszę to przeglądarka na bieżąco sprawdza pisownię. A w Quick.CMS nic. Czy można uzyskać sprawdzanie pisowni przez Firefoxa podczas pisania tekstów w Tiny?

» Quick.Cms v5.x

jankesmj

2013-05-04 12:18

prawym klawiszem myszki w polu wpisanego tekstu... i masz "Sprawdź pisownię"... to nie jest dodatek do edytora Tiny... to jest silnik Firefoxa!

Miecz5

2013-05-04 14:11

Pop prawym przyciskiem myszy pojawia mi się menu edytora Tiny (cut,copy... insert/edit table).
Sprawdzanie pisowni w FireFoxie mam włączone i wszędzie, gdzie pojawia się okienko edycji, to sprawdza już samoczynnie, bez "popychania"
Natomiast w Quick.CMS u mnie sprawdzanie jest zablokowane :-/
Nawet teraz pisząc tu odpowiedź mam sprawdzaną pisownię - w tym przypadku przez Operę. Jednak to (sprawdzanie Opery) w Quick.CMS też nie działa!?

selekcjoner

2013-05-04 14:21

Tak jak pisał jankesmj pod prawym klawiszem masz sprawdzanie, ale z tego co piszesz to pewnie wkleiłeś jakiś tekst wraz z tabelami i stąd to (cut,copy... insert/edit table).

simlution.org

Miecz5

2013-05-04 15:01

Jeżeli jak piszecie jest możliwość sprawdzania pisowni, to fajnie i czuję jakbym był już w połowie drogi.
Teraz jeszcze tylko kierunek drugiej połowy drogi.

Tak jak napisałem pod prawym przyciskiem myszy jest menu Tiny, a po ponownym kliknięciu pokazuje się też menu FireFoxa ale bez pozycji sprawdzania pisowni :-(

Jeszcze mnie coś tknęło i sprawdziłem na gołym Quick.CMS, czyli na prostym Tiny. Zadziałało sprawdzanie!
Ja korzystam z rozszerzonego Tiny i tu niestety sprawdzanie pisowni, przynajmniej u mnie nie działa - nie pojawia się.

Stąd też było jedno z moich pytań w pierwszym poście, czy tom może być związane z wersją free/ext - bo takie 2 wersje rozszerzonego Tiny są w dodatkach.
Wszystko mi wskazuje na to, że jest to kwestia wewnętrznej konfiguracji Tiny, tylko gdzie to jest?

Aha, dodam jeszcze tylko, że piszę zwykły tekst i robię to nie na zasadzie wklejania do Tiny, tylko właśnie w Tiny, i dlatego dla wygody pisania na pełnym ekranie doinstalowałem edytor w wersji rozszerzonej.
I mam z tym sęk.

selekcjoner

2013-05-04 15:42

Edytuj plugins/plugins-admin.php:
znajdź:

tinyMCE.init({

theme "advanced"

i zamień na:

tinyMCE.init({

theme "advanced",

gecko_spellcheck true

simlution.org

Miecz5

2013-05-04 20:24

Właśnie wprowadziłem linijkę do kodu i JEST :-)
Podkreśla błędnie napisane wyrazy. Podpowiedzi nie wystawia, ale najważniejsze co potrzebuję - czyli na czerwono i wężykiem - to jest!
Dziękuję bardzo (+) i pozdrawiam.

jankesmj

2013-05-05 11:21

weź sobie sprawdź czystą instalację Forefoxa: dodatki, pluginy, rozszerzenia i inne pierdoły czasami więcej psują niż pomagają! Sam używam od lat FF i z to mówię z doświadczenia... używam tylko kilku dodatków, które używam a nie tylko, że chcę je mieć... i zawsze jest ok.

www.jankes.noskow.pl

Miecz5

2013-05-06 09:30

Dziękuję za sugestie @jankesmj. Samo podkreślanie błędów zupełnie mi wystarczy. Wybór poprawnego słowa traktuję już jako prawie luksus, a bardziej mi w takiej sytuacji brakuje dodawania wyjątków. Ale to juz drobiazg. Przy FireFoxie już nic więcej nie chcę robić ani instalować na nowo, bo jestem "uwiązany" dodatkiem, który dziwnie zniknął, a dla mnie jest rewelacyjny i przy wszystkim co wypróbowałem zupełnie nie do zastąpienia (manager pobierania). Teraz jest OK!
:-)

Do góry
o nas | kontakt