Witam chciałem się dowiedzieć jak dodać odtwarzacz np .mp3 do Quick.Cms.Lite_v2.4. Przeszukałem wasze forum i nie znalazłem odpowiedzi.
Robiłem według podanej instrukcji danego kodeka, z tym ze wszystkie kody wklejałem w templates/container.tpl pliki z kodekiem umieściłem luzem w templates i nie widać odtwarzacza na stronie, a jak wklejam w normalną stronę .html to działa
Plik swfobject.js dodałem do "core", dalej resztę kodu wkleiłem w sekcji "body" w container.tpl
<div id="flashPlayer"> This text will be replaced by the flash music player. </div>
<script type="text/javascript"> var so = new SWFObject("playerMultipleList.swf", "mymovie", "295", "200", "7", "#FFFFFF"); so.addVariable("autoPlay","no") so.addVariable("playlistPath","playlist.xml") so.write("flashPlayer"); </script>
No i jest tylko białe pole w miejscu gdzie to wklejam.
A co do ścieżek jak pisałeś, to nic nie zmieniałem, bo wsadziłem resztę plików do folderu "templates" oprócz jak już wspomniałem swfobject.js dodałem do "core"
Na mój chłopski rozum powinno działać, no ale że jestem noga z JavaScript'u to nie mogę dojść do tego gdzie robię błąd.
No właśnie nie. Skoro pliki mymovie czy playerMultipleList.swf (nie wiem który ma grać - nie znam składni kodu) znajdują się w katalogu templates to powinny ścieżki w pliku container.tpl być następujące: templates/playerMultipleList.swf templates/mymovie
Masz rację chodziło o ścieżki bo odtwarzacz już jest widoczny, ale nie gra. Pomyślałem ze może też w pliku .XML tam gdzie mam odnośnik do utworu muszę wstawić ścieżkę np:
templates/song.mp3
ale też nie idzie już mi ręce opadają alternatywnie zrobię sobie oddzielna stronę .html i odnośnik do niej w serwisie ale bardziej mi zależało by to było w całości w container.tpl
W końcu zrobiłem oddzielną stronę index.html i tą stronę i resztę plików umieściłem w głównym katalogu w nowym folderze o nazwie mp3
i jak wywołuję tę stronę w przeglądarce np: ...cms/mp3/index.html to strona się wyświetla z odtwarzaczem ale nie widać ani utworów ani nic z pliku .xml
a wiem że odtwarzacz działa poprawnie tyle że na oddzielnym hostingu
test działającego można zobaczyć tu
http://zajac.za.pl/
ale dalej nie o to mi chodziło bo jak już pisałem wcześniej zależało by mi tu aby cały odtwarzacz był wstawiony w np. container.tpl
P.s. Proszę się nie sugerować muzyką stronę robię dla kogoś :)
No nic dziękuję za wcześniejszą pomoc. poradziłem sobie w sposób opisany wyżej, czyli zrobiłem oddzielną stronę na sztywno w .html nie współgrającą z quick cms. nie mam pojęcia dlaczego nie mogę zintegrować plików .XML z pewnością chodzi o jakiś szczegół.
W playerze wyskakuje "error loading" a pod normalną stroną .html działa poprawnie, jak by ktoś wiedział o co może chodzić, to na pewno będzie pomocne dla przyszłych walczących :) no i dla mnie oczywiście.
Dokładnie w tym samym miejscu utknąłem na stronce www.bacyk.pl: nie odtwarza melodii a w czystym htmlu działa bez zarzutu. Zrobiłem alternatywę: http://www.podsnack.com/ ale niestety mają reklamę głosową przed moją melodią. Dlatego jak coś wywalczę z tym playerkiem to się pochwalę.
Wejdź na stronę www.agrokwatera.eu i z prawej strony górnego menu "Media o nas" a następnie na jedną z podstron. W źródle strony znajdziesz kod odtwarzania (wklejony bezpośrednio na stronę z poziomu administracyjnego Quick.Cms). Ze strony JWPlayer pobierz go i wrzuć na serwer. Zwróć uwagę na nazwę katalogu. Chodzi pięknie, włącznie z filmami.
Witam Jupraw Mam wielką prośbę! Jestem początkującym użytkownikiem QC a zależy mi, aby na stronie umieścić 3-5 krótkich filmików oraz utworów mp3. Czy mogę prosić o szczegółową instrukcję postępowania? Byłbym niezmiernie wdzięczny.
1. Pliki do odtwarzania wrzucasz np. do założonego katalogu "mojemedia" w katalogu głównym QC.
2.Na stronie http://www.longtailvideo.com/players/jw-flv-player/ pobierasz JW Player v. 5.8 (musisz tylko wpisać swój adres e-mailowy).
2. Rozpakowujesz i zmieniasz nazwę katalogu, w którym znajdują się pliki - z mediaplayer-5.8-viral na mediaplayer.
3. katalog mediaplayer wrzucasz na serwer do katalogu głównego QC.
4. Na stronie http://www.longtailvideo.com/support/jw-player-setup-wizard w "Select an Example Setup" wybierasz co chcesz odtwarzać, a w "Change Your Flashvars" dokonujesz wyboru parametrów odtwarzacza, gdzie m.in. w File properties/file wpisujesz ścieżkę do swego pliku do odtwarzania, np. http://www.mojastrona.pl/mojemedia/plik.mp3.
5. Po wybraniu ustawień klikamy na "Update Preview & Code".
6. W "Preview Your Player" możemy odsłuchać/obejrzeć nasz plik mediów, a z "Copy Your Code" kopiujemy kod, który wklejamy na jedną z naszych stron, ale w źródle strony.
7. Pierwszą część kodu musisz uaktualnić o nazwę katalogu w którym znajduje się JWPlayer, tj. w <script type='text/javascript' src='jwplayer.js'></script>zmieniasz na <script type='text/javascript' src='mediaplayer/jwplayer.js'></script> a 'flashplayer': 'player.swf' na 'flashplayer': 'mediaplayer/player.swf'
8. Zalecane jest, aby każdy odtwarzany plik mediów był na innej stronie.