nastepnie skopiuj plik templates/admin/menu.css do templates/ Teraz mozesz w pliku templates/page.tpl w menu, ktore ma dzialac jak to w administracji wstawiac linki w postaci (to jest tylko przyklad):
nie wiem czy dobre pliki wskazalem bo robilem to na oko :( opis powyzej niestety dotyczy starszej wersji - zmienilem na [dir_core] bo tam sa wlasnie pliki skryptow js
w miejscu gdzie powinny byc pozycje rozwijane menu wkleiłem
nie bardzo wiem gdzie i jak wklejac linki do podstron jak maja byc wybierane z rozwijanej listy (skad linki do postron wziasc - wchodzac na kazda osobno??) moze ktos moglby wrzucilc chociaz swoje menu z wieksza ilosci pozycji wtedy sie domysle co trzeba zmieniac, jesli moge prosic to wklejcie to tak jak ja - z otaczajacymi tagami przed i po liniac ktore trzeba wstawic
plik menu.css wykonalem z templates/admin/style.css - zmienilem nazwe i wkleiłem jako templates/menu.css
Właściwie większość czynności, które trzeba tutaj wykonać stosuje się poprzez znaną chyba wszystkim metodę kopiuj/wklej :) Odniesienia w <head> zrobiłeś poprawnie. Do pliku templates/menu.css powinieneś wkleić taką deklarację:
/* top menu under logo styles */ #menuBar, .menu{color:#fff;font:bold 12px Arial;} #menuBar a, .menu a{text-decoration:none;cursor:pointer;} .menu a:hover{color:#000;text-decoration:underline;cursor:pointer;} #menuBar{height:26px;margin:0;padding:0 10px;border-bottom:1px solid #cdb1b1;list-style:none;} #menuBar li{float:left;margin:0 2px 0 0;padding:0;background:url( 'img/menu_bg.png' );} * html #menuBar li{background:url( 'img/menu_bg.png' ) repeat-x 0 1px;} #menuBar li a{display:block;float:left;background:url( 'img/menu_bg_2.png' ) no-repeat right;} #menuBar li a span{display:block;float:left;height:24px;padding:2px 10px 0 30px;line-height:26px;}
hello ze wszystkim dalem rade mam juz tylko male pytanie ale mam z nim nie lada problem bo zdaje sie ze znowu czegos nie widze;] otoz wyswietlajace sie podlisty sa przesuniete na prawo i zanic nie moge ich wyrownac do lewej... http://stronus.com/QuickCms/
no z tym sobie poradziłem ale chcialbym to zrobic porzadnie i chcialbym zeby menu bylo zrobione w TPL a nie poprostu statycznie wstawione w container.tpl tak by byla mozliwosc dodawania pozycji itd. - dacie rade pomoc?? czy to juz troche za duzo??
fajnie ze Ci sie podoba:)
gariz
2008-07-16 00:47
wiem ze to sporo roboty ale moze ktos juz to robil i moglby sie podzielic - nie tyle zalezy mi zeby to bylo w TPL ale zeby byla mozliwosc edycji menu dodawania/usuwania jego pozycji wlasnie za pomoca CMS bez grzebania w kodzie
rozumiem że "niskie,17" to była nazwa jakąstam w menu gariza, dajmy na to że chce aby rozwijała się zakładka oferta, u mnie po najechaniu na link oferta pokazuje się a "oferta,3" czyli to wstawie zamiast niskie,17 ale co dalej? co zamiast "products"?
błagam o jakiś przykład do czystego Quick.Cms.Lite_v2.0, żeby chociaż jedną zakładke górnego menu dopasować... chodzi tylko o sam container.tpl co dokładnie do <div id="container"> ... <div id="head2">