Pozioma galeria zdjęć

euphoria-art

Avatar: euphoria-art

2015-01-07 20:22

Wersja 5x zostanie uśmiercona w I lub II kwartale roku 2015, przyszłościowa jest wersja 6.x dlatego przystosowałem dla Was najważniejszą modyfikację do tejże wersji - czyli prostą, poziomą galerię zdjęć.
Starzy forumowicze na pewno wiedzą że było masę dodatków do wersji 5x którymi się każdy dzielił tutaj na forum, dlatego zostało sporo do zrobienia aby zacząć się pomału przesiadać na wersję 6x, np. prosty "formularz kontaktowy" czy np. "wyświetlanie obrazków w menu plik" itp.
Znasz trochę PHP? skorzystałeś z galerii?, napisałeś inną funkcjonalność? - to podziel się tutaj ze wszystkimi na forum.


Galeria współpracuje z miniaturkami 100px

1) w templates/default/style.css
zamień 2 bloki:

/* list global */
.images-1, .images-2{list-style:none;}
.
images-1 li, .images-2 li{margin:0 0 15px 0;background:inherit;text-align:center;}
.
images-1 p, .images-2 p{max-width:250px;margin:0 auto;color:#0093dd;font-size:0.875em;}
/* list custom */
.images-1{clear:left;float:left;margin:9px 20px 0 0;}
.
images-2{clear:right;float:right;margin:8px 0 0 15px;}


na te:

/* list global */
.images-1, .images-2, .images-3{list-style:none;}
.
images-1 li, .images-2 li, .images-3 li{margin:0 0 15px 0;background:inherit;text-align:center;}
.
images-1 p, .images-2 p, .images-3 p{max-width:250px;margin:0 auto;color:#0093dd;font-size:0.875em;}
/* list custom */
.images-1{clear:left;float:left;margin:9px 20px 0 0;}
.
images-2{clear:right;float:right;margin:8px 0 0 15px;}
.
images-3{float:left;margin:10px 0  15px 5px;}
.
images-3 li{float:left;margin:8px;height:120px;width:120px;}



Uwaga!: w zależności od szerokości strony i wielkości ikonek zdjęć należy regulować dwiema wielkościami: width i height.

2) w templates/default/page.php
po:

 echo $oFile->listFiles$aData['iPage'] ); // display files included to the page 


dodać:

 echo $oFile->listImages$aData['iPage'], Array( 'iType' => ) ); // displaying images with type: gallery 



3) w database/config.php
linię:

 $config['images_locations'] = Array( => 'Lewa strona'=> 'Prawa strona'=> 'Tylko lista' ); // domyślna wartość: 1 => 'Lewa', 2 => 'Prawa', 0 => 'Tylko lista' 


zmienić na:

$config['images_locations'] = Array( => 'Lewa strona'=> 'Prawa strona'=> 'Galeria'=> 'Tylko lista' ); // domyślna wartość: 1 => 'Lewa', 2 => 'Prawa', 3 => 'Galeria', 0 => 'Tylko lista' 


KONIEC!

» Quick.Cms v6.x

euphoria-art

Avatar: euphoria-art

2015-01-07 20:29

demo: http://obrazyolejne.cba.pl/?galeria

office@timesign.eu

Avatar: office@timesign.eu

2015-03-08 23:56

no i co? działa? bo pod podanym linkiem wyskakuje error 404...

łukasz28

euphoria-art

Avatar: euphoria-art

2015-03-09 12:47

Działa, a strona http://obrazyolejne.cba.pl/ jest do testów, adres z galerią już nieaktualny.

stratos

Avatar: stratos

2015-10-01 20:37

Podepnę się pod temat. Zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją lecz po wgraniu zdjęć i wybraniu typu "galeria" strona jest całkiem pusta.
Jeżeli wybiorę "lewa" bądź "prawa" to działa.

Gdzie tkwi błąd? Zapomniałem o czymś?

selekcjoner

Avatar: selekcjoner

2015-10-02 15:07

Upewnij się czy dodałeś w page.php: echo $oFile->listImages( $aData['iPage'], Array( 'iType' => 3 ) );
oraz że Twoja galeria ma '3' przypisaną w tablicy $config['images_locations']

maria.33

Avatar: maria.33

2016-06-30 14:42

Serdeczne dzięki wszystko działa :)

pozdrawiam Maria33

tomo0

Avatar: tomo0

2017-07-26 17:53

Witajcie
W darmowej V6.4 nie działa. Jakieś pomysły? I jak zrobić żeby wstawić sobie taką galerię w środku strony a nie np po prawej albo na końcu? Chciałbym coś napisać, wstawić zdjęcie, znów napisać, znów zdjęcie...

tomu

euphoria-art

Avatar: euphoria-art

2017-07-26 19:03

W wersji 6.4 działa, sprawdzałem.

tomo0

Avatar: tomo0

2017-07-27 18:14

Rzeczywiście. Nie wiem dlaczego tak się dzieje u mnie. Dopiero po całkowitym resecie przeglądarki zadziałało. Co zrobić żeby aktualizowało się od razu?

Do góry
o nas | kontakt