Topic: Quick.Cms v4.0-rc1 - NON STABLE version - released!
|
|
|
euphoria-art
2012-01-23 13:28:49
Votes: 0
|
Swietna robota, kosmetyka extra, jestem pd wrażeniem. Adres startowy strony bardzo dobże wygląda a mlbox o niebo lepszy od liteboxa szkoda że jeszcze bez stronnicowania fotek.
-------------------------------------------------------
www.ObrazyGaleria.pl - galeria obrazów
|
treewood
OpenSolution
2012-01-23 13:34:42
|
euphoria-art - jesli masz czas to potestuj go porzadnie bo tak naprawde w tym skrypcie moze sie wysypac wszystko. Malo co tam jest wspolnego z wersja poprzednia.
|
|
openzibi
2012-01-23 22:18:06
|
euphoria-art - to nie jest kosmetyka! To jest NOWA baza danych i nowe możliwości modyfikacji i rozbudowy oraz szybszy i bezpieczniejszy system.
------------------------------------------------------- hosting-domeny-strony - http://www.rhh.pl
|
|
DarkSilver
2012-01-23 22:57:22
|
Dlaczego nie zdecydujecie się na wprowadzenie bazy SQLite, przecież to lekka baza również trzymana na FTP tak jak plik tekstowy. Nie lepiej już przejść na HTML5?
Gry stare ale jare http://frozengames.eu.org/
|
treewood
OpenSolution
2012-01-23 23:12:31
|
DarkSilver - dobre pytania: 1. wiekszosc odwiedzajacych nasza strone nie chce sqlite (wg przeprowadzonych przez nas ankiet) ... nie wiem czemu (i tak bylo 4 lata temu i teraz). nam tez by to bylo na reke by woleli sqlite. ale niestety takie sa fakty, ze ponad 60% ludzi woli pliki plaskie.
2. HTML 5 ... moze dlatego: http://www.pcworld.pl/news/367199/W3C.HTML5.bedzie.gotowy.w.2014.r.html
Nie oznacza to, ze html 5 wprowadzimy w 2014 ale to jeszcze nie czas. Podobne pytania byly do nas pare lat temu na temat PHP 5. Czemu nie piszecie w standardzie PHP 5 ... niestety my nie mozemy i nie chcemy przec do przodu nie patrzac sie na mozliwosci i zdolnosci serwerow/przegladarek. Zalezy nam na kompatybilnosci wstecznej bo inaczej to na prozno bysmy testowali design i funkcjonalnosci w IE 6 jeszcze ...
Co nie oznacza, ze z czasem, powoli bedziemy dodawac elementy HTML 5. To raczej ewolucja niz rewolucja ...
|
|
DarkSilver
2012-01-23 23:29:39
|
1. Penie boją się ;D 2. E tam, html5 juz jest gotory, tylko chodzi o to że nie wszystkie przeglądarki w pełni obsługują wszystkie znaczniki np. odtwarzanie wideo za pomocą przeglądarki, chociaż nie wiem, może juz wszystkie to obsługują ;d Ale jeśli chodzi o strukturę strony to nie ma problemów. Sam sobie zrobiłem 2 strony w html5 i jest OK. Chyba nawet nowy Wordpress jest w html5
Ps. Jak ustawić klikalny odnośnik w sygnaturze, tutaj na forum?
|
treewood
OpenSolution
2012-01-23 23:35:47
|
Owszem wordpress ma duzo html 5 ale w przegladarce IE 6 wyglada tragicznie. Owszem my tez jakos nie przejmujemy sie tym by nasze narzedzia wygladaly identycznie w IE6 ale to nie znaczy, ze ten 1% mamy zupelnie olewac. Nie jestesmy w stanie sprawdzic wszystkich przegladarek ale te co mozemy staramy sie robic tak by wygladaly nasze narzedzia w nich dobrze.
Wierze w to, ze poszczegolne elementy html 5, ktore nie beda psuly calosci beda przez nas wprowadzane tak jak pisalem.
Sygnatura nie jest klikalna bo ludzie sobie robia reklame na tym forum. A tu nie oto chodzi.
|
|
euphoria-art
2012-01-24 10:44:04
|
openzibi oczywiście wiem co to jest, chodziło mi o kosmetykę m.in. Panelu admina, oczywiście czytałem http://opensolution.org/download/Quick.Cms/changeLog.txt ale dzięki że mi jeszcze raz to uświadomiłeś
|
|
boboo
2012-01-24 10:45:48
|
Na pierwszy rzut oka: dobre narzędzie dla webmasterów opiekujących się stronami. Dobre dlatego, że zwiększy ich dochody. Kiedyś zlecenie typu: "zmień mi wszystkie słowa 'xyz' w opisach na 'abcd' bo się ktoś czepia, że to jego marka/nazwa" robiłem kulant. Replace w text-edytorze i po krzyku. Teraz zajmie to więcej czasu jeśli ilość liter będzie różna. Ale już mam "śrubokręcik" do tego.
http://qc-plugins.kimla.de
|
treewood
OpenSolution
2012-01-24 14:49:31
|
boboo - no tak zwlaszcza, ze te sytuacje, ktora opisales wystepuje conajmniej 2 razy kazdego tygodnia w kazdym sklepie :)
dzieki nowemu rozwiazaniu ci slabiej znajacy PHP o wiele szybciej i latwiej wstawia sobie potrzebne im nowe pola a Ci, ktorzy bez problemu opanowali skrypt beda mogli przechowywac dane nawet w postaci wielokrotnie zlozonych tablic, ktore ulatwia i czesto przyspiesza modyfikacje skryptu i jego generowanie.
|
|
baron_jon
2012-01-24 15:18:12
|
doesn't change language in admin side
|
|
baron_jon
2012-01-24 15:20:08
|
sorry, all is ok. you changed that function
|
treewood
OpenSolution
2012-01-24 17:00:01
|
baron_jon - test test more :) you will find bug we will be happy :)
|
|
euphoria-art
2012-01-24 22:23:30
|
Poprawki błedów są swietnie opisane do wersji 3, ale czy dostał bym taki opis jak zastąpić litebox żeby żadnych śmieci po nim nie było mlboxem takim jask w wersji 4. Na upartego bym go sam zastąpił ale pewnie było by cos nie tak z tąd moja prośba
|
|
DarkSilver
2012-01-24 22:43:59
|
Ale ten MLBox jest na licencji CC BY ? Jeśli tak to na stronie głównej będzie się musiało znajdować info o autorze? A może w pliku readme?
|
treewood
OpenSolution
2012-01-24 22:52:10
|
DarkSilver - pobierz sobie tego mlbox'a. Nie widze tam by byl jakis plik licencji dolaczany. W pliku js mlbox'a znajduje sie info o licencji. Fakt jednak taki, ze nie szkodzi o tym w readme poinformowac uzytkownikow. Dzieki za rade.
|
|
openzibi
2012-01-24 22:52:56
|
euphoria - proponuje poczekać do wersji finalnej. Moze wersja mlbox będzie jeszcze lepsza :)
Tak czy inaczej procedura jest taka (na bazie wersji 4.rc1) 1. Zrób kopie. 2. do core/plugins skopiuj folder mlbox 3. w container .tpl usuń: <script type="text/javascript" src="core/prototype.lite.js"></script> <script type="text/javascript" src="core/moo.fx.js"></script> <script type="text/javascript" src="core/litebox-1.0.js"></script>
oraz AddOnload( initLightbox );
4. dodaj <script type="text/javascript" src="plugins/mlbox/mlbox.js"></script> 5. w pages_default.tpl zamień rel="lightbox-page" na rel="mlbox-pages" 6. Chyba nic nie przeoczyłem :)
------------------------------------------------------- hosting-domeny-strony - http://www.rhh.pl
|
|
euphoria-art
2012-01-24 23:02:44
|
Dzięki openzibi, myślałem że tego będzie więcej, liteboxa teraz chiałbym doszczetnie wykasowac z kodu, w core są jakies pliki i pewnie jeszcze gdzieś, co mam wypierniczyć zeby nie było po nim śladu, jak by nigdy go nie było, zależy mi na jak najchudszym cmsie
|
|
openzibi
2012-01-24 23:11:54
|
euphoria - w punkcie 3 kasujesz tylko "wywołanie" do 3 plików. Jeżeli mlbox na Twojej wersji będzie działać prawidłowo to wówczas skasuj definitywnie wspomniane 3 pliki w folderze core.
|
|
|
|
|